Lichaamswijs

Marinka Hoeberichts

Lichaamsgerichte Psychotherapie

Marinka Hoeberichts (26 januari 1960)


Ik was al jong bewust van het feit dat er meer moest zijn tussen hemel en aarde. Toen ik net kon schrijven schreef ik graag kladblaadjes vol met mijn naam, adres, woonplaats, land en kwam dan uiteindelijk uit bij het heelal. Vandaar ging ik weer terug. Dat gaf mij een gevoel van rust. Het liedje van Ramses Shaffy en Liesbeth List over de Zon en de Maan (de pastorale) raakte mijn hele wezen.

Als 17 jarige stond ik regelmatig in de bibliotheek en nam boeken mee over spiritualiteit...De Meesters van het verre Oosten en Gurdjief...ik snapte er niet veel van, maar het fascineerde mij enorm.

Op mijn 22ste nam ik sannyas (betekent: leerling of volgeling) bij Osho. Tot mijn dochter werd geboren toen ik 40 was, kwam ik vrijwel elk jaar in zijn Ashram. Ik kwam daar in contact met lichaamswerk en meditatie. De levenshouding ging over het omarmen van het leven en je verbinden met innerlijke stilte en de aarde. Zorba de Boeddha.

Toen ik 24 was was ik zo vastgelopen in een relatie dat ik alleen nog maar kon huilen. Ik ben toen een kursus Astrologie gaan doen bij Jan de Graaf en er ging een wereld voor mij open. Het is zo prachtig dat je levenservaringen ook in een groter verband geplaatst kunnen worden en dat dit helderheid geeft.

Ik gebruik de horoscoop als instrument voor het verkrijgen van meer achtergrondinformatie van thema's en processen van mensen en situaties.

Vanaf 1986 ben ik me gaan scholen tot lichaamsgericht therapeut bij de School voor Body and Soul (nu Bodymindopleidingen). Door ervaringen lichaamsgericht te benaderen, worden gevoelens doorleeft en losgelaten. In mijn ogen is deze benadering de belangrijkste factor voor je spirituele en persoonlijke ontwikkeling. Bij Bodymindopleidingen deed ik de opleidingen Postural Integration, Energetic Integration en in 2006 Systemisch werken (familieopstellingen). Sinds 2006 ben ik als leertherapeut verbonden aan dit instituut.

In 1992 ontmoette ik mijn partner Jay in India. Hij komt uit Canada. Wij zijn getrouwd in 1993 in Amsterdam en in 2000 kwam onze dochter Kiara. Een huwelijk vol hobbels en kuilen en dus veel leerproces. Ik vergelijk het graag met het slijpen van een diamant.

Van 1998 tot 2010 was ik student aan de Ridhwanschool (Diamond Approach) dat is een school voor persoonlijke en spirituele ontwikkeling. Daar leerde ik meditatie te verbinden met het onderzoeken van de hier-en-nu gevoelde ervaringen, de "felt sense". Je kan dat ook benoemen als het "mindfull" ervaren van je lichaam.
De ziel spreekt, door middel van lichaamssensaties, beelden en woorden.

Vanaf 2013 ben ik me meer gaan verdiepen in de nieuwste ontwikkelingen rondom traumaverwerking.

Ik volgde de opleiding Integrated Somatic Psychology van Raja Selvam.

Mijn passie is bewustzijnsontwikkeling. Mijn hart houdt van waarheid. Waarheid in al haar gezichten en facetten. Ik wandel graag een stukje met je mee op je pad ter spiegeling en ondersteuning.

Ik heb een praktijk voor lichaamsgerichte psychotherapie sinds 1991.